top of page
Keresés

Duna menti Kamarazenei Fesztivál 2023

Frissítve: 2023. jún. 11.

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Duna menti Kamarazenei Fesztivál, melynek mottója: „Öt koncert, öt helyszín – hangulat, érték, öröm”.


- Hangulat

A zene, a közönség, a helyszín és a művészek együttes harmóniája.

- Érték

A többszáz éves zeneművek a fennmaradásuk, az aktualitásuk által igazolják, hogy értéket képviselnek nemcsak a zenei világban, hanem az emberi közösségekben is.

- Öröm

A zene mindannyiunkban jelen van. A zeneszerző meghallja, megírja, a zenészek eljátszák, a hallgatónak meg a zsigeréig hatol, megérinti, felemeli és felszabadítja az érzelmeit, és a végén mindenkiben szétárad a zene öröme.


A közeljövőben öt helyszínen valósulnak meg a nagyívű komolyzenei produkciók Felvidéken– nevezetesen Komáromban, Nagymegyeren, Dunaszerdahelyen, a Somorjához tartozó Sámoton, és Pozsonyban.

A több mint 30 hazai és külföldi fellépő közül pár név: Kristóf Réka (operaénekes), Bősze Ádám (zenetörténész), Oláh Vilmos (Emmy díjas hegedűművész), Korcsolán Orsolya (hegedűművész) Ivan Danko (Stuttgarti Állami Operaház szóló oboása), Lakatos Róbert (brácsaművész), Cseh Tamás (brácsaművész, karmester), Pozsonyi Nemzeti Színház Zenekara


"A Duna menti Kamarazenei Fesztivál eszmeiségének fő gondolatát maga a Duna adja. Európa második leghosszabb folyója összeköt embereket és kultúrákat, országhatárra való tekintet nélkül. Hasonlóképpen mindnyájunkat összekapcsol, közösséggé kovácsol a zene, függetlenül attól, hogy hol születtünk és milyen nyelven beszélünk.” Cseh Tamás, brácsaművész, karmester/ főszervező


Ez egy külsőségekben kicsi, ám belső értékekben gazdag fesztivál. Első helyen maga a zene áll, mindenek felett, ezek a művek igazolták magukat az évszázadokon át, amihez nem szükséges hozzátenni semmilyen külcsínt. Elég, ha úgy felcsendülnek, ahogy a zeneszerzők megálmodták. De ez a legnehezebb kihívás és küldetés egy zenész számára.

Fontos, hogy olyan környezetbe juttassuk el a komolyzenét, ahol eddig nem volt megszokott, olyan közönségnek, aki szeretné a klasszikus zenét, ha lett volna kapcsolata vele.


26 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page